Nedan listas några av de mest förekommande materialen bland sexleksaker och våra produkter i butiken. Det kan finnasmaterial som vi inte listar här och ni är välkomna i så fall att kontakta oss på kundtjänsten om ni har några frågor.
 

Silikon 

Silikon finns i olika typer och graderingar, som påvisar dess kvalité. Medicinskt silikon är oftast den bästa och av högst kvalité.  Silikon som material innehåller inga lösningsmedel som ftalater och anses väldigt kroppsvänliga och passar utmärkt för allergiker. De är även oftast nästintill luktfria.

Leksaker av silikon skall helst förvaras för sig själva och inte komma i långvarig kontakt med andra silikonbaserade leksaker.

Silikonleksaker bör inte användas med silikonbaserade glidmedel eller oljebaserade produkter om inte detta godkänns av tillverkaren (undantag finns). Endast vattenbaserade glidmedel och massageoljor rekommenderas. 
 

Hårdplast (PP, ABS)

Hårdplaster förkommer i de flesta produkter inom sexleksaker. Allt från små till stora leksaker, handtag, batteriluckor mm. Dessa material är oftast inte alls känsliga mot andra vätskor och man kan använda alla typer av glidmedel och oljor med hårdplast. Hårdplast är även luktfria.

Plasten är oftast också väldigt enkel att rengöra och innehåller inga lösningsmedel som ftalater. Dessa material reagerar oftast inte med andra material och man kan förvara de med andra leksaker av hårdplast.
 

Elastiska material, mjuk plast, gummiliknande (TPR, TPE)

TPR = Thermoplastic Rubber 
TPE = Thermoplastic Elastomer

Dessa material är oftast lite mjukare plast och används oftast till detaljer. Vissa kan nästan ha en känsla silikon eller gummi och har oftast flexibla egenskaper, vara väldigt elastiska. Dessa material har oftast som tillsats olika oljor som gör de mjukare och mer elastiska. Materialen finns oftast som ett ytskikt på olika leksaker, som har en någon mjukare och len yta, men det förekommer även i hela produkter, då materialen är enkelt att använda vid tillverkning. Kan ibland misstolkas att det är hårt silikon eller naturgummi.

Dessa material brukar ha olika gummidofter och kan oftast ha en speciellt doft, beroende på tillverkare. Vissa produkter doftar mer och vissa mindre, men om inget anges av tillverkaren, kan man räkna med att de har en doft.

Leksaker av detta material skall helst förvaras för sig själva och inte komma i långvarig kontakt med material av liknande typ, speciellt oljebaserade. Det gäller också material i vilka de förvaras.

Vattenbaserade glidmedel och vattenbaserade massageoljor rekommenderas och bör användas för det mesta. Leksaker av dessa material bör oftast  inte användas med oljebaserade glidmedel eller oljebaserade produkter, som oljebaserade massageoljor (speciellt för TPR-material). Silikonbaserade glidmedel kan användas ibland, men även om enstaka gång inte blir några problem, kan upprepande användning sakta förstöra materialet ändå.  
 

Hudliknande material

Detta är en grupp med mjuka material som oftast används till lösmusar, extra mjuka dongar eller vibratorer. Det finns en uppsjö av varumärken som används för liknande material och det finns olika patentnamn, t.ex. Fleshlight, Fanta Flesh, LoveClone, Cyberskin, Loveskin mm.. Oftast innehåller dessa material någon olja.

Dessa produkter är oftast fria från ftalater och är extremt mjuka och sköna.

Vissa produkter doftar mer och vissa mindre, men om inget anges av tillverkaren, kan man räkna med att de har en svag doft, som oftast inte är speciellt stark eller obehaglig. Oftast märker man inte så mycket av den.

Leksaker av detta material skall helst förvaras för sig själva och inte komma i långvarig kontakt med material av liknande typ, speciellt oljebaserade.

Till dessa material rekommenderas endast vattenbaserat glidmedel eller vattenbaserad massageolja. Leksaker bör inte användas med oljebaserade glidmedel eller oljebaserade produkter, som oljebaserade massageoljor. Inte heller bör man använda de med silikonbaserade produkter. Undvik även alla rengöringsmedel som innehåller alkohol. 


Jelly och PVC-material

Oftast är detta ganska eller mycket mjukt material. Det kan nästan likna gummi eller vara en aning mer fast material, varför man i vardagen väldigt ofta kallar de för gummi. Används oftast i produkter i lägre och mellanklassen. Idag används oftast inte ftalater i dessa sexleksaker och tillverkarna uppger detta oftast på förpackningen. Jelly är oftast mjukt, medan PVC används oftast i produkter som är av fast natur.

Leksaker av båda materialen bör oftast förvaras för sig själva och inte komma i långvarig kontakt med andra leksaker, så olika lösningsmedel kan reagera och skada andra material och även jellymaterialet/PVC ifråga. Förvaring av luddfri tyg är att föredra.

Dessa material brukar ha olika gummiliknande dofter och kan oftast ha en speciellt doft, beroende på tillverkare. Vissa produkter doftar mer och vissa mindre, men om inget anges av tillverkaren, kan man räkna med att de har en doft.

Till leksaker av denna typ rekommenderas helst vattenbaserade glidmedel och vattenbaserade massageoljor. Även silikonbaserade produkter kan användas för det mesta, så har det rapporterats undantagsfall, vilket gör att man vill inte chansa. Man skall även i de flesta fall undvika oljebaserade glidmedel eller andra produkter och använder man de, så skall man helst testa på en liten bit och se om produkten inte skadas. Man skall dock se upp med rengöringsmedel som innehåller alkohol när det kommer till Jelly-material.
 

Naturlig Latex

Detta material är naturligt gummi. Används ibland till leksaker, uppblåsbara produkter och framförallt kondomer. Naturlig latex har en naturlig gummilukt, likt det man känner i uppblåsbara ballonger.

Dessa bör inte användas med oljebaserade glidmedel eller oljebaserade massageoljor. Endast vattenbaserade och silikonbaserade glidmedel rekommenderas.


Har du ytterligare frågor om material som kanske ingår i våra produkter, så tveka inte att kontakta oss med frågor.

Produkt tillagd till jämförelsen.